KENKO DO

Kenko do - Pot do zdravja

Kenko do ali »pot zdravja« združuje starodavna znanja o zdravju, vitalnosti in gibljivosti. Temelji na umetnosti gibanja, ki so jo razvili azijski modreci pred več kot 4000 leti, in teži k poenotenju uma in telesa. Kenko do nam v drugem življenjskem obdobju na lahkoten način v veliki meri izboljša kvaliteto življenja.

Ker je vadba zasnovana tako, da se vse mišične skupine obremenjujejo postopoma, za vaje pa nista potrebna ne fizična moč ali vzdržljivost, je vadba še posebej primerna za starejše. Vadba je zasnovana na veščini in harmoniji gibanja in ne na fizični moči. Redna vadba na ta način omogoča fizični in psihični razvoj celega organizma, brez možnosti poškodb.tl_files/Kenko_do/Kenko_do1.jpg

Kenko Do nam pomaga bolje razumeti načine na katere nam naše telo sporoča, da nekaj ni v redu. Redna vadba nam omogoča lažje razumevanje tega, kaj naše telo potrebuje.

Kenko do je sestavljen iz štirih sklopov vaj: 

 
 
 
 
KOKYUHO (dihalne vaje)
Temeljijo na pravilni uporabi trebušne prepone med dihanjem. Vsakodnevni napori in stres so vzrok, da dihamo nepravilno pospešeno in ne uporabljamo celotnega volumna pljuč. Posledica nepravilnega dihanja je slabša oksigenizacija krvi in telesa, kar povzroča kronično utrujenost. 
Meditacija seiza-ho je oblika receptivne meditacijske tehnike, ki omogoča doseganje stanja notranje umirjenosti, stanja visoke duhovne prisotnosti brez običajnega poteka misli.
 

Bostjan Ki Aikido.jpg

 
Doseganje notranjega miru s pomočjo meditacije temelji na tem, da pustimo mislim prosto pot in na ta način »predelamo« vsakodnevno moteče misli, čustva in podobe. Z meditacijo dosežemo globoko sproščenost, ki omogoča povečano stopnjo pozornosti, jasnost mišljenja, zmožnost prilagajanja, koncentracijo ter lažje spopadanje s stresom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KENKO TAISO (telesne vaje za zdravje)
Telesne vaje temeljijo na harmoničnem gibanju vseh telesnih delov. Vaje se izvajajo ritmično pod vodstvom inštruktorja. Ritmika izvajanja vaj ima sproščujoč učinek, vaje pa delujejo blagodejno na vse pomembne telesne sklope (hrbtenica, roke, noge..).
 

Peter_3 Ki Aikido.jpg

 
TEATEHO (uporaba življenjske moči rok)
Je metoda, ki uporablja življenjsko energijo rok. Vaje so hkrati vzajemna masaža in nam pomagajo pri podrobnejšem spoznavanju moči našega telesa in dojemanju telesa drugih. Vaje se izvajajo z dotiki posebnih energetskih točk telesa s konicami prstov. Vaje imajo globok energetski učinek, čeprav so izvajane brez uporabe  moči, ter pomagajo pri sproščanju napetosti, bolečinah, mišičnih krčih in pomagajo rekalibrirati osnovne telesne funkcije.

SOTAIHO (vadba s celotnim telesom)
So oblika pasivnih razteznih vaj, ki omogočajo razgibavanje vsega telesa, s poudarkom na raztezanju hrbtenice. Vaje se izvajajo v parih, pri čemur morajo partnerji ohranjati popolno sproščenost in pasivnost.

Peter_Ki Aikido_osnovne vaje_2.jpg

Peter_Ki Aikido_osnovne vaje_3.jpgCilj  vadbe je doseči popolno harmonijo gibanja, enotnost uma in telesa. Vadba Kenko do-ja ni zgolj fizična vadba, saj Kenko do daje velik poudarek tudi duhovni rasti. Napredek ni možen zgolj na eni ravni, psihično in fizično sta povezana in se razvijata skupaj. Kenko do daje velik poudarek tudi vrednotam iskrenosti, dobrote in tolerance.

tl_files/Slike_Osnovne_vaje/Peter_osnovne vaje_1.jpg

 

Vaje Kenko do so namenjene izboljšanju in ohranjanju kvalitete življenja, saj nam pomagajo ohranjati gibljivost, vitalnost, mentalno jasnost in koncentracijo.

 

 

Peter_Ki Aikido_osnovne vaje_4.jpg

Trening poteka zelo lahkotno in sproščeno, a po drugi strani izjemno učinkovito in blagodejno vpliva na naš organizem.

 

 

 
 
 

Koristi vadbe: tl_files/Kenko_do/Kenko do.jpg
  • Izvajanje vaj je primerno za vsakogar, saj za izvajanje Kenko doja ne potrebujemo predznanja ali fizične kondicije.
  • Povečana gibljivost in vitalnost
  • Zmanjšano tveganje za razne poškodbe in bolezni

Trening traja 2 polni uri (120 minut) in zajema:

  • dihalne vaje (Kokyuho)
  • vaje za zdravje (Kenko taiso)
  • uporaba življenjske moči rok (Teateho)
  • vadba s celotnim telesom (Sotaiho)

Kenko do je lahkoten ples nas samih ali pa skupaj s partnerjem, 
je umetnost gibanja in kakovostnega življenja.


tl_files/IkoneDokumentov/Reader-48.gif  Kenko do plakat  

tl_files/IkoneDokumentov/Reader-48.gif  Kenko do brošura

Izjave:

“Dolga leta sem iskala ustrezno razgibalno in miselno veščino, ki ne bi temeljila na agresivnih oblikah tehnike. Kot se običajno dogaja, je KENKO DO kar sam poiskal mene. Okoliščine niso pomembne, bistvene so prve, pozitivne izkušnje, ki so me prepričale v pravilno odločitev.  Vadbe so primerne za prav vse starostne skupine, tudi za starejše, ki imajo že manj gibljivo telo in morda tudi določena obolenja, predvsem  težave s hrbtenico. Poudarek je na miselni moči, neagresivnem delovanju in pozitivnem razmišljanju. Ker se vadba  preizkuša v parih, vseeno kakšnih, je še posebej pomembno naučiti se dotikanja in harmonične uskladitve s sopartnerjem. Moje subjektivno mnenje je, da je poslanstvo KENKO DO-ja nadgradnja, za  kvalitetnejši način preživljanja življenja tudi v zrelem obdobju.” Iva  Žigon

“Vadba KENKO DO-ja mi je v užitek, kljub temu, da še ne morem delati vseh vaj. To, da pri teh letih še vedno lahko prispevaš k izboljšanju uma in potem telesa je cilj, ki je vreden truda. Odločitev biti v tej disciplini je zame zdravje." Mimi Villfan